Aloe Vera – Şifalı Bitkiler

0
481

Sarı sabır olarak da bilinen Aloe vera, zambakgiller ailesindendir. Yeşilimsi, gri, sıkı, etli yaprakları vardır. Yapraklarının kenarları tırtıklı ve dikenlidir. Bu görünümüyle kaktüse benzer. Yapraklarının içindeki özünün büyük faydaları vardır.

Yetiştirilmesi

Aloe vera, sıcak ve kuru iklimden hoşlanır. Doğa dayanıklı değildir, onu korumak gerekir. Geçirgen toprakları sever. Fazla suya ihtiyaç duymaz. Kurudukça sulamak yeterli olur. Yapraklarını kullanmak için bitkinin 2-3 yıllık olması gerekir. Yaprak kesilip içindeki yapışkan hücrelerin özsuyu aktıktan sonra jel çıkar.

Faydaları

Aloe vera’nın yapraklarından elde edilen değişik özler ve ekstreler, çeşitli cilt sorunlarında haricen kullanılır. Antiinflamatuar maddeler açısından zengin olan bu öz ve ekstreler, yanıklar ve yaralar için kullanılır. Cildin iyileştirme hızını artırdığı bilinmektedir. Bunun yanında antiviral ve antifungal (mantara karşı) etkileri de vardır. Diğer yandan, geleneksel olarak “iç ve dış yaraları iyileştirici” olarak dahilen kullanıldığı hakkında kayıtlar da bulunmaktadır.

Cilt yaraları dışında, mide ve sindirim sorunları için de tedavi edici özelliği vardır. Laksatif etkisinden dolayı da uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.

Dahilen alındığında mide krampları veya aşırı ishal oluşursa, dozu düşürmek veya kullanıma ara vermek gerekir. Hamileler veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Nasıl Kullanılır?

1 fincan çayın içine 1 çay kaşığı Aloe vera konsantresi ekleyip içebilirsiniz. Balla tatlandırabilirsiniz.

KaynakBitki Rehberi
Avatar
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz