Unutkanlık ve Hafıza Zayıflığı

4
15201

Unutkanlık, son yıllarda pek çoğumuzun şikayet ettiği bir durumdur. Unutkanlığın bu kadar artmasında çeşitli hastalıkların yanı sıra, modern hayatın getirdiği bazı durumlar da rol almaktadır. Önemli hastalıklar dışında, unutkanlığın nedeni bazen gizli bir depresyon olabileceği gibi bazen de hafıza depomuza kaldırma kapasitesinin üstünde kayıt yüklenmesiyle ilgili olabilir. Eskiden insanlar çok daha az bilgi ve uyaran bombardımanına maruz kalıyorlardı. Oysa şimdi internet, cep telefonu, faks, televizyon gibi uyaranlar sürekli olarak belleğimize bilgi ve uyaran yüklemekte. Sonuç olarak, belli bir alış kapasitesi olan bu bilgisayar (insan beyni) belli bir süre sonra, aldığı bilgileri iyi bir bağlantı sistemiyle arşivinde tutmakta veya bilgiyi geri çağırmakta sorun yaşayabilir.

Genel olarak, elektronik aygıtlarla çok içlidışlı olan kişilerde bir cins enerji problemi oluşmakta ve bu tür aletlerin aşırı kullanımı kişilerde birtakım bellek problemine yol açmaktadır. Bu nedenle, bazen teknolojik ya da elektronik olmayan hoş zihinsel oyunlar oynamak, beyin ve hafıza kapasitesini geliştirmek de faydalıdır. Satranç, briç, go oyunu, dama, puzzle gibi oyunlar ve bilmece bulmaca çözmek bu konuda oldukça yararlıdır. Nasıl ki kas yapımız egzersiz ve çalışma yaparak zamanla gelişiyorsa, beyin de geliştirici, doğal oyunlarla kendi mekaniğini geliştirir ve kapasitesi artar. Sürekli olarak bilgisayar, internet, elektronik aletler ve oyunlar içerisinde bulunan kişilerin beyni karşıdan yönlendirilerek farklı bir şekilde çalışmaya alışır. Bazen de kişi, mutsuz olduğu döneme ait kayıtları, bilinçaltı mekanizmalarını çalıştırarak farkında olmadan siler; buna karşın çok daha önceden mutlu olduğu döneme ait anıların arşiv kaydı ise orijinaline yakın bir halde, yüzeye çıkmak için bellekte hazır bekler.

Örneğin, hayatının bu döneminde mutsuz olan bir kişiye önceki akşam ne yediğini sorsanız, hatırlamayıp söyleyemezken, otuz sene önceki, çok eğlendiği okul pikniğinde kimlerin olduğunu, hatta hocalarının isimlerini ve tiplerini bile hatırlayıp sayabilir. Kişi, kendini korumak için istemediği hafıza kayıtlarını inaktif tutarken, mutlu olduğu zamanların kayıtlarını ise aktif tutar.

Bitkisel takviyeler: B₆-B₁₂ vitaminleri, folik asit, omega-3 yağ asitleri, E vitamini, C vitamini, ginkgo biloba, soya, lesitin bu konuda yardımcıdır.

Bitki çayları: Adaçayı, yeşil çay, kahve, meyve çayları bu konuda faydalıdır.

Baharatlar: Biberiye, zencefil, karabiber gibi baharatların tüketilmesi yararlıdır. Özelikle kakulenin sinüs, nefes ve beyinde canlandırıcı etkisi vardır.

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler: Çok yüksek kolesterollü ve doymuş yağlı yiyeceklerden kaçınmanın faydası vardır. Genel olarak karetenoit ve flavonoitleri yüksek oranda içeren taze sebze ve meyveleri bolca yemek ve pirinç, hurma, zeytin, zeytinyağı, ceviz gibi besinleri tüketmek yararlıdır.

Genel olarak dikkat edilmesi gerekenler: Burun içinin günde 2-3 kez susamyağı veya bazı özel ayurvedik yağ karışımlarıyla yağlanmasının, derin basınçla içeri oksijen çekilmesinin, sabah akşam veya yorgun, gergin hissedilen anlarda, içe dönerek pozitif enerji çalışmalarının yapılması da çok faydalı olur. Beyninizin artık çok dolu olduğunu hissettiğiniz dönemlerde biraz tatil yapmaya çalışın, eğer bu mümkün olmuyorsa bol bol uyuyun ve kısa dinlenme molaları almaya çalışın.

KaynakDr. Ender Saraç, 'Doğanın Şifalı Eli'
Avatar
Şifa, Doğa'dan gelir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


4 YORUM

  1. Yahu metin için teşekkürler de,

    B12 vitamini, karetenoit ve flavonoitleri, folik asit, ginkgo… Bunlar nedir kardeşim? Tıp öğrencisine, doktora filan mı tavsiye veriyorsunuz?! Arkaplanı alan uzmanlarına hitap ediyor, halka hitap eden bir yazı kaleme alıyorsanız bu maddeleri içeren bizim de bildiğimiz besinlerin isimlerini yazın da halka da faydanız dokunsun…

    • ibrahim bey, haklisiniz da bu maddeleri artik insanlar biliyor taniyor. bundan sonraki yazilarda dediginiz noktalara daha cok dikkat ederiz. tesekkurler gorusunuzu bildirdiginiz icin.

  2. Bende çok yoğun bir unutkanlık var, geçmişten bugüne herşeyi unutuyorum yaşım 40 lise arkadaşlarımı sosyal arkadaşlarımı neredeyse birebir yakın olmayan tüm herkesi unuttum neredeyse günlük yaşam içinde de çok yoğun Bi şekilde unutkanlık var, en kötüsü ise iki çocuğum var biri 6 yaşında diğeri 8 bebelikleri küçüklükleri ile ilgili neredeyse hiçbişey hatırlamıyorum neredeyse hiç anım yok onlarla ilgili ve bu canımı çok acıtıyor,, sokakta arkadaşıma rastlıyorm tanıdığımı biliyorum ama nereden tanıyorum ismi neydi hiçbir fikrim yok çocuklarımı ailemi tek tek soruyor yakın biri ama kim maalesef yok bende,,, insanın çok güzel yada kötü anılarını hatırlamaması çok kötü Bi durum, evde artık hiçkimse bana bişey emanet etmiyor bişeyi biyere koyunca 2 dakika sonra aklımda yok,, boş bir kafayla dolanıyorum işte

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz