Alfabe Nasıl Oluşmuştur?

0
2978

Mısırlı firavunlar, M.Ö. 2000 dolaylarında, bir sorunları olduğunu fark ettiler. Komşularıyla savaşta kazandıkları her zaferle, en çok esiri onlar topladı ve köleleştirdiler. Fakat Mısırlılar, bu kölelere yazılı emirleri iletemiyorlardı, çünkü köleler hiyeroglifleri okuyamıyorlardı.

Mısır hiyeroglifleri gibi erken dönem yazı sistemleri, aşırı derecede hantaldı ve öğrenmesi oldukça zordu. Bu sistemler, bir fikri veya sözü temsil eden her sembolüyle binlerce karaktere sahipti. Onları ezberlemek, yılları alabiliyordu. Sadece küçük bir azınlık, gerçekte bu karmaşık yazıları yazabiliyor ve okuyabiliyordu.

Dilbilimciler, hemen hemen tüm modern alfabelerin dört bin yıl önce Mısırlıların köleleriyle iletişim kurabilmek için geliştirdikleri hiyerogliflerin basitleştirilmiş uyarlamalarından türediklerine inanmaktadırlar. Bir alfabenin gelişimi, tüm Batı dünyasınca kullanılan yazı sistemi, antik çağ insanlarının iletişim şekillerini değiştirdi.

Sadeleştirilmiş uyarlamada, her bir karakter sadece bir sesi temsil etti. Bu yenilik, karakter sayılarını karakterlerin öğrenilmesini ve kullanılmasını çok daha kolaylaştırarak birkaç binden birkaç düzineye indirdi. Karmaşık hiyeroglif dili, sonunda unutuldu ve bilginler karakterleri 1799 yılında Rosetta Taşı’nın keşfine kadar çözemediler.

Alfabe, son derece başarılıydı. Mısırlı köleler sonunda memleketlerine geri döndüklerinde, yazı sistemini de beraberlerinde götürdüler. Alfabe, Yakın Doğu’da bölgedeki İbranice ve Arapça’yı da içine alan pek çok yazı sisteminin temeli olarak yayıldı. Deniz yolu ticaretinin hakimi bir antik çağ medeniyeti olan Fenikeliler, alfabeyi Akdeniz kıyıları boyunca karşılaştıkları milletlere yaydılar. Yunan ve Roma alfabeleri, antik Fenike yazısına dayanmaktadır. Bugün İngilizce de dahil çoğu Batı dilleri, Roma alfabesi kullanmaktadır.

KaynakModern Sanatın Doğuşu
Avatar
Bilgeliği doğrudan yaşamak, onun hakkında bir şeyler bilmekten daha önemlidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz