Hatmi – Şifalı Bitkiler

0
297

Latince ismi Althaea officinalis olup ebegümecigiller ailesindendir. Devegülü olarak da bilinir. Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen bir bitkidir. Temmuz-Ağustos ayları arasında pembe-beyaz renkli güzel çiçekleri açar. Yaprakları saplı ve çok tüylüdür. Dalların uç kısmında yer alan çiçekleri, tek tek ya da gruplar halindedir.

Yetiştirilmesi

Yaz sonu toplanan tohumlardan ya da sonbaharda alınan çeliklerden üretilebilir. Sağlıklı gelişmesi için sulak alanları tercih edin. Nemli toprakları çok sever. Hatminin yaprak, çiçek ve kök kısımları kullanılabilir. Yaprak kısmı, çiçekler tamamen açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Kök kısmı ise yaşlı bitkilerden sonbahar döneminde alınır. Kabuk kısmı soyulduktan sonra gölgede kurutulur.

Faydaları

Hatmi, tıbbi yönden çok kullanılan bir bitkidir. Göğüs yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Öksürük, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum hastalıklarında kullanılır.

Nasıl Kullanılır?

Gölgede kuruttuğunuz çiçeklerinden yapacağınız demli çay göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Dövülmüş hatmi taneleri vücuda krem olarak sürülürse, sinek ve böcek ısırmalarını önler.

KaynakBitki Rehberi
Avatar
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz