Latince ismi Rosmarinus officinalis olan biberiye, ballıbabagiller ailesindendir. Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. 50-100 santimetreye kadar boylanır. Kışın yapraklarını dökmez. Budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerde rahatlıkla yetişir. Yerini severse koyu mavi çiçekler açar. İnce, sivri ve kokulu yaprakları vardır.
İçindekiler
Yetiştirilmesi
Doğal olarak çoğalan bir bitkidir. Bir biberiye fidesini bahçenize dikerseniz, kısa zamanda tohumlarını çevreye yayarak çoğalır. Balkonunuzda ya da camınızın önünde yetiştirebilirsiniz. Çelik alarak da üretim yapabilirsiniz. Tınlı kumlu, süzek ve organik maddece zengin toprak türlerinde sağlıklı gelişim gösterir. Dilerseniz yanmış hayvan gübresi de kullanabilirsiniz. Gübre, ekimden önce toprağa iyice yedirilmelidir. Bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılarak kurutulur.
Faydaları
Biberiye, Avrupa’da geçmişten beri, tonik ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Eski Yunanlıların hafızayı kuvvetlendirmek ve konsantrasyonu artırmak amacıyla, bilginlerin başlarına biberiye çelenkleri taktığı bilinmektedir. Kan dolaşımını hızlandırır, baş ağrısı, sinirsel gerilim gibi şikayetlerin giderilmesinde faydalıdır.
Biberiyenin antioksidan, antimikrobiyal ve antiviral özelliği vardır.
Sulu infüzyonu, mide-bağırsak sistemi ilaçlarının içinde yerini almaktadır. Özellikle yağlı yiyecekler yenildiğinde sindirime yardımcı olur. Hazımsızlıktan oluşan gazları giderir. Mide ve bağırsak sisteminde hissedilen hafif kramplarda etkilidir.
Haricen kaslardaki ve eklemlerdeki romatizma tedavisinde destekleyici etki yapar. Kadınlarda aybaşını düzene sokar, gecikmeleri önler, iyi bir adet söktürücüdür.
Saç diplerindeki bezleri uyarıp erken saç dökülmesini önler.
Burkulma ve eziklerde iyileştiricidir.
Göğsü yumuşatıp, zihni güçlendirir.
Böbrek mesane hastalıklarında çok büyük etkisi vardır.
Nasıl Kullanılır?
Demleyerek çayını içebilirsiniz. 1 fincan kaynar suya 2-4 gram kurutulmuş biberiye koyup 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 3 fincan tüketebilirsiniz. Yüksek dozlarda alınmamalıdır. Kurutulmuş yaprakları yemeklerde, sebze çorbalarında ve çeşitli soslarda kullanılır.
Yesil rozmarin olmazmi? Tabii yani,kurudulmus yok.bizde tabii biberiye varda.yesil,yoksa kurudulmusun faydasi daha etkili olur?