Sağlıklı ve Keyifli Bir Çorba Yapmanın Püf Noktaları

0
490

Hiç şüphesiz ki herkes çorba sever, ister soğuk kış günlerinde olsun isterse sıcak yaz günlerinde. Dünyanın yapması en kolay ve en nefis yemeğidir çorba. Çoğumuzun sebze ihtiyacını giderdiği yegane yoldur. Yemekte başlangıç olarak alınabildiği gibi bir dilim ekmekle beraber ana yemek olarak da yenebilir. Mevsim sebzesi ile yapılabildiği gibi dolabınızdaki sebzeleri tüketmenin en iyi aracı da olabilir. Herkes çorba sever ve evet, herkes çorba yapabilir, özellikle şu tüyolar akılda olursa:

Sebze Suyu Şart

Evde hazırlanmış sebze suları ile çorbalar tam kıvamında ve tadında olacaktır. Sebze sularını hazırlaması basit. Elinizdeki birkaç sebzeyi iri iri doğrayıp tencereye atıp üzerini hafif geçecek kadar su koyup suyun rengi altın rengine dönene dek bir veya iki saat pişirip karışımı blender’dan geçirmek yapılması gereken tüm iş. Havuç, soğan, sarımsak ve kereviz kullanabileceğiniz temel sebzeler olabilir. Buna benzer bir dolu sebze ve bitki, mevsime ve dolabınızda olanlara bağlı olarak, sebze suyu hazırlamak için kullanılabilir. Ah, tuzu unutmayın tabii… Hazırladığınız sebze sularını dolabınızda saklayabilir ve çorbanıza gerektiğinde bu sebze suyundan alabilirsiniz.

Bir veya İki Sebze Başrolde Olabilir

Sadece bir veya iki sebzenin yapacağınız çorbanın başrolünde olması, ilginç ve değişik çorbalar yaratmanızı sağlayabilir. Örneğin, mevsim kış olabilir ve etrafta patates ve pırasa bolluğu vardır. Bu iki sebze kombinasyonu ile harikalar yaratabilirsiniz. Dolabınız havuç ile doludur veya aşırı miktarda eve mantar girişi olmuştur. Çorbayı bir veya iki sebzeyle yapmak, her bir sebzenin doğal ve kendine özgü tadını çıkarmanın en iyi yollarından biridir.

Mutfaktaki Her Şeyin Çorbası Olur

Dolabınızda yarım kalan, bitirmek istediğiniz her tür sebze çorbanızın malzemesi olabilir. Patates, balkabağı, pancar, havuç, yabani havuç, şalgam, lahana, kabak, karnabahar, brokoli, mantar, kereviz ve hatta dondurulmuş bezelye, mısır ve yeşil fasulyeler bile çorba yapımında kullanılabilir. Karalahana, pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklıları çorbaya eklemek de besleyici olabilir.

Eğer yemekte tek çorba yemek istiyor ve çorbanız doyurucu olsun diyorsanız, o zaman yıkanıp süzülmüş bir bardak baklagillerden ekleyin veya patates ve balkabağı gibi nişastalı ve doyurucu sebzeler kullanın. Makarna eklemek de iyi bir fikir olabilir.

Yine de Çorbanın Sadesi Makbuldür

Muhteşem bir sebze suyu içinde kaynatacak rengarenk sebzeleriniz var ve eviniz sanki İtalyan restoranı gibi kokuyor. Hayattan daha başka ne istersiniz? Birden aklınıza baharat dolabınızdakiler geldi. Kekik koyulsa olur mu? Ya da fesleğen? Peki ya nane? Ah, bir tutam kimyon nasıl olurdu? Yola çıktığınızda çok sade ve kendine özgü tadı olan çorbanıza eklediğiniz binbir çeşit baharatla çorbanız çamura dönebilir. Bir kaşık alıp tadarsınız ve 5 milyon baharat damağınızın dikkatini çekmek için hücum edebilir ve sonuç, bilemediğiniz bir baharat istifi.

Yerine, bir veya iki tür baharat seçip mantıklı bir şekilde kullanarak, sebzelerin doğalında zaten lezzetli olan tatlarına ufak bir çeşni katmayı daha uygun buluyorum. Mesela, kekik, adaçayı gibi bitkiler kışın çıkan kök sebzelerle çok uyumlu, bir mantar çorbasına daha rahiyalı derin bir boyut verebilir. Fesleğen ise domates bazlı yaz çorbalarına likörümsü bir his verebilir. Mercanköşkü de özellikle domates çorbalarına çok yakışır.

Aklınıza eğer acı baharatlar geliyorsa, istisnalar kaideyi bozmaz, derim. Çorba tecrübelerime dayanarak söylüyorum, çeşniyi sade ve az sayıda tutmak, damağınızda savaş davulları çalarak değil dans ederek tat bırakacaktır.

Her tür sebzeyi kullanarak hazırladığınız sebze çorbanıza zerdeçal inanılmaz yakışacaktır. Ayrıca Batı tıp dünyası, son dönemde zerdeçalın sağlığa olan sayısız faydasına odaklanmış durumda.

Sebze Çorbası Kısa Sürede Pişer 

Sebze bazlı yapılan çorbalar, oldukça kısa sürer. Eğer patates gibi sert dokulu sebzeler küçük parçalarda kesilmişse, en uzun çorbanın pişmesi 20 dakika sürer. Yeşil sebzeler ise çok hassas olduklarından çorbanın altını kapamadan 5 dakika önce, ince doğranmış ıspanak veya brokoli eklenmelidir. Böylelikle besleyici özellikleri ile güzel renklerini kaybetmemiş olurlar.

Soğan, Sarımsak ve Zencefil Üçlüsü

Bu üçlüye dikkat! Bu üçlü çorbanızın asıl tadını oluşturacak ve bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirecektir. Bu üçlü neredeyse her çeşit çorbaya konabilir. Mutfağınızda her zaman bulundurmanızda fayda var.

Bekleyin, Biraz Soğusun

Çorba kaynarken tadına bakıp tuz ve diğer baharat ayarını yapmaya çalışmak iyi bir fikir değildir. Yanmış bir dilin yanında, herhangi bir şeyin bu kadar sıcakken tadını almakta iyi değilizdir. Tadını aldığınızı sansanız bile, yanılıyorsunuzdur. O yüzden çorba biraz daha makul bir ısıya geldiğinde, tuz ayarını yapın. Tüm ihtiyacınız olan, biraz sabır.

Yarım Limonun Suyu

Bazen yarım limonu, soğumaya aldığınız bir tencere çorbaya sıktığınızda tadını biraz açtığınızı ve içindeki tüm malzemenin biraz daha parladığını fark edersiniz. Limon özellikle içine sarımsak veya domates eklenmiş çorbalara çok yakışıyor.

Herkese mutlu ve keyifli çorba yapmalar diliyorum. Eğer sizin de bu listede yer almasını istediğiniz önerileriniz varsa, yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

KaynakÖzgün
Portakal
Dünyanın değişimini engelleyen tek kişi sensin. Kendini değiştir, o zaman dünyanın da gözlerinin önünde değiştiğini göreceksin!

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz