Çörekotu – Şifalı Bitkiler

0
774

Latince ismi Nigella sativa olup bahçelere de güzellik katan bir bitkidir çörekotu. Soluk mavi, leylak ve beyaz renkli olanları vardır. Baharda açar, tüm yazı çiçekli geçirir. Küçük olmasına rağmen tohumları dolgundur. Hoş bir kokusu, keskin bir tadı vardır.

Yetiştirilmesi

Çok ağır ya da hafif olmayan her tür toprakta gelişir. Kumlu toprak idealdir. Bahçenizin batı ve güney yönlerine bakan, bol güneş alan yerlerine dikebilirsiniz. Nemi sevmez. Sulamayı abartmadan yapın. Mart ortası, Nisan başında tohumlarını ekebilirsiniz. Eylül’de asıl yerlerine alın. İlk yıl fazla çiçek açmazsa üzülmeyin. Çünkü seneye dallarını çiçekler saracak. Siyah renkli, acımsı, lezzetli ve kokulu tohumları doğrudan yenebilir.

Faydaları

Çörek otu çok çeşitli hastalıklara devadır. İdrar ve süt arttırıcı, iştah açıcı ve adet düzenleyici etkileri vardır. Çörek otundan üretilen yağ, gıda amaçlı kullanılmaz. Çörekotunun çok az olarak üretilen yağı, saçkıran hastalığına, siğillere ve bene faydalıdır. Ateşli olmayan tüm hastalıklarda, çörek otunun faydası vardır. Mideyi rahatlatıcı bir özelliğe, mikrop, virüs ve mantarlara karşı da öldürücü etkiye sahiptir. Kan şekerini düşürür, şişkinliği giderir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İdrar söktürücü özelliğiyle safraya iyi gelir. Damar hastalıklarını ve alerjiyi önler. Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır. Hemoroide iyi gelir.

Nasıl Kullanılır?

Kurutulan tohumlar baharat şeklinde, suda kaynatılarak ya da yağı çıkarılarak tüketilir. Özellikle fırın ürünlerini süslemede sıkça kullanılır. Bir çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı yeni öğütülmüş çörek otu tohumu ilave edilir, 10 dakika demlenmesi için beklenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.

KaynakBitki Rehberi
Avatar
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz