Isırganotu – Şifalı Bitkiler

0
316

Latince ismi Urtica dioica olup ısırgangiller ailesindendir. Gövdesi dik ve dört köşemsidir. Yaprakları oval şekilli, dişli kenarlı ve saplıdır. Üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlaktır. Yakıcı tüylerle kaplıdır. Anadolu’nun her yerinde doğal olarak yetişir. Bitkiye dokunduğunuzda formic asit, histamine gibi maddeler, değdiği yerde kaşıntı ve kızarıklık yapar. Isırgan out ismini de buradan almıştır. Yaprakları 2-4 santimetre uzunluğunda, oval ya da kalp şeklindedir.

Yetiştirilmesi

Tohumlarını ilkbaharda, nemli, killi, geçirgen toprağa ekin. Güneşli ya da yarı gölge alanları tercih edin. Yaprakları, Mayıs-Temmuz aylarında saplarından sıyrılarak toplanır. Tohumları ise Temmuz-Ağustos aylarında toplanır. Kökleri ilkbahar ve sonbaharda sökülür.

Faydaları

Isırganotunun yapraklarında bolca demir ve C vitamin bulunur. Mide krampları ve ülser için faydalıdır. Kan yaptırıcı özelliği vardır. Romatizma ve gut hastalıklarında etkili olmasının yanı sıra soğuk algınlığına karşı da faydalıdır. İştah açar, yorgunluğa iyi gelir.

Nasıl Kullanılır?

Isırganotunun yaprakları taze kullanılır ya da kurutulup çay yapılır. 3-6 gram kurutulmuş bitkiyi, 1 bardak kaynar suda 10 dakika demleyip içerseniz, yorgunluk ve iştahsızlığa iyi gelir. Isırganotunun ayrıca yemeği de yapılır.

KaynakBitki Rehberi
Avatar
"Doğal bir şekilde yaşayacaksın ve neye ihtiyaç duyarsan onu bulacaksın."

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz