Bifteğe Eşdeğer Karalahananın Faydaları

2
935

Çevreciler, et üretimini küresel ısınmaya neden olan en büyük faktörlerden biri olarak gösteriyorlar. USDA tarafından güncellenen besin piramidi MyPlate, sağlıklı beslenmek için yemeklerimizdeki sebze ve meyve miktarını arttırıp hayvansal protein tüketimini azaltmamızı tavsiye ediyor. Et tüketimini azaltmanıza yardımcı olabilecek karalahana, diğer yeşil yapraklılara oranla çok daha besleyicidir. Aşağıda sıraladığımız faydalarını okuyunca karalahanaya öğünlerinizde her zaman yer vermek isteyeceksiniz:

1. İltihaplanmayı önler: İltihap, artrit, kalp hastalığı ve birçok otoimmün rahatsızlıkların bir numaralı sebebidir ve hayvansal gıda tüketimiyle tetiklenir. Karalahana, bu hastalıkları önleme ve geri çevirme potansiyeliyle inanılmaz derecede etkili, iltihaplanmayı önleyici özellikli bir gıdadır.

2. Demir: Vejetaryenlerin demir eksikliği olabileceği efsanesine rağmen, vejetaryen olmayıp demir eksikliği olanların sayısı hızla artmaktadır. Kalori başına karalahana, biftekten daha fazla demire sahip.

3. Kalsiyum: Süt ürünleri de biftek de kalsiyum içerir, ama buna rağmen yine de birçok kişi kemik kaybı ve osteoporoz gibi hastalıklardan muzdarip olur. Karalahana, kalori başına sütten daha fazla kalsiyum içerir (porsiyon başı 90 gram). Ayrıca vücut tarafından süte göre daha iyi emilir.

4. Lif: Protein gibi lif de her gün ihtiyacımız olan önemli besin maddelerinden biridir. Ama birçok insan, yeteri kadar lifli besin yemez. Lif eksikliği kalp hastalığı, sindirim bozukluğu ve kanser gibi hastalıklara neden olur. Et gibi protein açısından zengin yiyecekler, çok az lif içerir, bazen de hiç içermez. Bir porsiyon karalahana, tavsiye edilen lif miktarının yüzde 5’ini içerdiği gibi ayrıca 2 gram da protein sağlar.

5. Omega yağ asitleri: Temel Omega yağları, etteki doymuş yağların tersine sağlığımız için önemli bir rol oynar. Bir porsiyon karalahana, 121 miligram omega-3 yağ asidi ve 92.4 miligram omega-6 yağ asidi içerir.

6. Bağışıklık: Antibiyotiklere dirençli bakteriler ve sıradan bakteriler, sağlımız için ciddi bir risktir. Bakterilerin çoğu, çiftlik hayvanlarından elde edilen et, yumurta ve süt ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Karalahana, A ve C vitaminleri dahil bağışıklığı güçlendiren karotenoid ve flavanoid antioksidanlarca inanılmaz zengin bir kaynaktır.

7. Çevre dostu: Karalahana, ortalamada 18-24 ay bir sürede biftek yapılmak üzere yetiştirilen ineklerin aksine 55-60 gün gibi çok daha kısa sürede olgunlaşır. Karalahana, çoğu iklimde yetişebilir ve bahçede yetiştirmesi çok kolaydır. 1 kilogram biftek üretmek için 32 kilogram tahıl, 11 kat daha fazla fosil yakıt ve 10 ton su gerekir.

KaynakÖzgün
Avatar
Dünyanın değişimini engelleyen tek kişi sensin. Kendini değiştir, o zaman dünyanın da gözlerinin önünde değiştiğini göreceksin!

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


2 YORUM

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz