Goa Mutfağı

0
433

Hindistan’ın batısındaki küçük Goa Eyaleti iki şeyiyle ünlüdür: kumsalları ve mutfağı. Deniz mahsulleri mutfağına düşkün olanlar için burası tam bir cennet sayılabilir. Goa, ağız sulandıran vejetaryen ve vejetaryen olmayan mutfak çeşitleriyle lezzetli ve eğlenceli bir mekandır. Gelen turistlerin önemli bir bölümü, mavi deniz ve altın sarısı kumsalların dışında sunulan harika yemekleri de unutmazlar.

Goa mutfağı, asırlar boyunca yörede etkin olan kültürlerin bir sentezi sayılabilir. Hindu, İslam ve Hıristiyan etkileri gerçekten de iştah açıcı, baharatlı özgün bir karışımın yaratılmasında çok başarılı olmuştur. Bu lezzetli karışımın yanında saf Hint mutfağının en güzel örneklerini de bulmak mümkün. Goa Mutfağı Festivali düzenleyen Ramada Plaza’nın şef aşçısı Sunil Athayle, Goa mutfağını tatların sürekli tango yaptığı bir dans gösterisine benzetiyor.

Yüz kilometreyi aşkın kıyı şeridinde en temel menü, doğal olarak balık ve deniz mahsullerinden oluşuyor. Bir Goa sofrası Hindistan cevizi sütü, pirinç ve körü ile pişirilmiş balık olmadan eksik demektir. Vejetaryen mutfağının da yer verildiği Goa mutfağının normalde et ve balık üzerine olduğunu söylemek gerekir. Tropik iklim kuşağında olan Goa’da beklendiği üzere yoğun bir baharat kullanımı mevcuttur. Taze balığın yanında kurutulmuş ve salamura edilmiş balık yaygındır. Kimyon, kişniş, acı kırmızıbiber, sarımsak ve zerdeçal en çok kullanılan tatlandırıcılardandır.

Goa’daki Hint mutfağı geleneksel olarak daha az baharat kullanılan ve soğan ile sarımsağa yer verilmeyen bir tarza sahiptir. Sebze, mercimek, kabak, bambu filizleri ve köklerinin çok kullanıldığı bu tarz daha az yağlıdır ve genelde hindistan cevizi yağı kullanılır. Goa’daki Konkani Brahminler çok balık tüketirler ve arada tavuk da yerler. Belirli oruç günlerinde ise sıkı bir vejetaryen diyet uygularlar.

Goa’daki Hıristiyan Katolik nüfus, tarihsel nedenlerle mutfaklarında birçok Portekiz yemeğini pişirirken tamamen yöreye özgü yemek çeşitlerine de sahiptirler. Katolikler, et çeşitlerinin tümünü tüketirken pişirmede hindistan cevizi yağı ile palmiye sirkesini sıkça kullanırlar.

KaynakHindistan Büyükelçiliği, 'Hindistan'a Bakış'
Avatar
Şifa, Doğa'dan gelir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir


YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz