İçindekiler
Malzemeler
2 su bardağı kuru iç bakla
2 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı tozşeker
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
1/2 demet dereotu
5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (üzeri için)
Yapılışı
Kuru baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine tam çıkacak kadar su koyarak bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz baklanın üzerine, ayıklayarak dörde böldüğünüz soğanları, toz şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip, bakla iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika kısık ateşte pişirin(koyu muhallebi kıvamında olmalı).
Ocaktan alıp henüz sıcakken üzerine zeytinyağını aktardıktan sonra el blenderi yardımıyla püre haline gelinceye kadar ezin.(ezme işlemini mutfak robotunda da yapabilirsiniz). Böylece koyu boza kıvamında bir bakla püreniz olacaktır.
Diğer taraftan, yıkadığınız dereotunu ince ince kıyıp; püre haline getirdiğiniz ılık favaya ilave ederek karıştırın. Karışımı kenarları yüksek bir servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat veya 1 gece bekletin.
Servise sunmadan önce üzerinde sızma zeytinyağı gezdirin. İsterseniz kapari serpiştirip, kuru soğan halkalarıyla süsleyerek soğuk olarak servise sunabilirsiniz. Fava bekledikçe katılaşıp, kıvama gelir.
Baklanın Faydaları
Vücudumuz için son derece önemli vitamin ve mineraller içeren baklanın sağlığımıza katkıları da saymakla bitmez.
Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Kötü kolesterol düzeyini düşürür. İçerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar. Yüksek oranda lif ihtiva ettiği için peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. Hemoroit ve diğer kalınbağırsak rahatsızlıklarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.